Dr. Παναγιώτης Νομικός Νευροχειρούργος

Οι ασθενείς μας είπαν ...

Τελευταία Ενημέρωση : Σάββατο, 09 Ιούλ 2011

0

Έξι μήνες ταλαιπωρήθηκα από συνεχή πόνο στη μέση και στο δεξί μηρό. Η διάγνωση έγινε γρήγορα από τον ορθοπαιδικό μου: πλάγια κήλη δίσκου μεταξύ του 3ου και 4 ου σπονδύλου. Με την καθοδήγησή του άρχισα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Τα συμπτώματα όμως επανήλθαν γρήγορα μετά από ένα διάστημα προσωρινής βελτίωσης. Μία νέα μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι μετά 3 μήνες η κήλη δεν είχε αλλάξει. Έτσι ο γιατρός μου με έστειλε να πάρω μία γνώμη από νευροχειρουργό και από μόνη μου πήρα και μία δεύτερη. Λόγω της διάστασης των απόψεων αναγκάστηκα να επισκεφτώ συνολικά 4 γιατρούς. Άκουσα την άποψη ότι πρέπει να χειρουργηθώ άμεσα, την επομένη ημέρα γιατί κινδυνεύω από μόνιμη παράλυση και από άλλον γιατρό ότι δεν χρειάζεται καν επέμβαση. Άκουσα ότι χρειάζομαι δισκεκτομή και από άλλους σπονδυλοδεσία. Ήμουν σε κατάσταση απόγνωσης. Μέσω γνωστών μου συστήθηκε να επισκεφτώ τον κο Νομικό. ¨Ήταν ο μόνος, που μου εξήγησε διεξοδικά το πρόβλημά μου, μου έδειξε εικόνες και μου εξήγησε τις επιλογές θεραπείας. Μου ανέφερε ότι τα συμπτώματά μου οφείλονταν στην κήλη και μου συνέστησε χειρουργική αντιμετώπιση. Φεύγοντας από το ιατρείο είχα για πρώτη φορά την εντύπωση ότι τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά. Την επομένη θέλησα να ενημερώσω τον ορθοπαιδικό μου για την επίσκεψη. Διαπίστωσα ότι ήταν ήδη τηλεφωνικά ενημερωμένος από τον κο Νομικό και μου είπε ότι συμφωνούσε μαζί του. Σε 3 ημέρες έκανα εισαγωγή στο νοσοκομείο Υγεία. Μετά από έναν προεγχειρητικό έλεγχο, η αναισθησιολόγος μου εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία της νάρκωσης και το μεσημέρι έγινε η επέμβαση (μικροχειρουργική δισκεκτομή με πλάγια προσπέλαση). Όταν ξύπνησα από τη νάρκωση διαπίστωσα ότι ο πόνος στο πόδι είχε πάψει. Η έκπληξή μου ήταν μεγαλύτερη όταν ο κος Νομικός ήρθε το απόγευμα, με βοήθησε να σηκωθώ και περπάτησα μαζί του στο διάδρομο του ορόφου. Εκτός από μια μικρή ενόχληση στη μέση ήμουν καλά. Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες ήμουν σπίτι. Έκτοτε έχουν περάσει 10 μήνες και δεν έχω ξαναπονέσει στη μέση και στο πόδι. Συγχαρητήρια στην ομάδα του κου Νομικού, η οποία με επαγγελματισμό και φιλικότητα με βοήθησε να ξεπεράσω την περιπέτεια της υγείας μου. Χρειαζόμαστε περισσότερους τέτοιους γιατρούς στην Ελλάδα.
Μαρία Σ., Λάρισα.

Είχα τρομοκρατηθεί καθώς εδώ και 2 μήνες έχανα σταδιακά την όρασή μου πρώτα μόνο από το δεξί στη συνέχεια και από το αριστερό μάτι. Οι οφθαλμίατροι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν και ο νευρολόγος μου ανακοίνωσε ότι πάσχω από μηνιγγίωμα 5 εκατοστών, που πιέζει τα οπτικά νεύρα και έχει αγκαλιάσει τη μία καρωτίδα. Στον πανικό μου επισκέφθηκα 4 ιατρούς, οι 2 δεν ήθελαν να αναλάβουν τη δύσκολη επέμβαση. Ο κος Νομικός μου εξήγησε με υπομονή τον τρόπο αντιμετώπισης και τους κινδύνους του χειρουργείου. Μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Πρόθυμα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μου και είχα πάρα πολλές. Η αναισθησιολόγος με βοήθησε να ξεπεράσω το φόβο μου για την νάρκωση. Μόλις ξύπνησα από την νάρκωση ο κος Νομικός ήταν εκεί. Μου έδωσε να διαβάσω την εφημερίδα. Η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη όταν διαπίστωσα ότι ξεχώριζα τα πρόσωπα στις εικόνες και διάβαζα ακόμα και τα μικρά γράμματα. Έμεινα στο νοσοκομείο Υγεία 4 ημέρες. Έφυγα με ένα μικρό μόνο βάρος στο κεφάλι. Η μαγνητική της ημέρας του εξιτηρίου έδειξε ότι ο όγκος είχε αφαιρεθεί τελείως. Ο επαγγελματισμός και η πια σπάνια σήμερα ανθρωπιά της ομάδας του κου Νομικού με βοήθησε να ξεπεράσω το πρόβλημα της υγείας μου χωρίς καμία επίπτωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Γιώργος Κ., Θεσσαλονίκη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι ίσως λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη που νιώθω για τον γιατρό μου Κο Π. Νομικό. Το Σεπτέμβριο του 2009 ανακάλυψα ότι είχα έναν όγκο στον εγκέφαλο. Μετά το αρχικό σοκ, επισκεφτήκαμε με τον σύζυγο μου αρκετούς νευροχειρούργους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πήραμε επίσης γνώμες από δύο γιατρούς του εξωτερικού. Οι γνώμες τους για τι έπρεπε να κάνω απείχαν πολύ η μία από την άλλη. Το πρόβλημα χειροτέρευε το γεγονός ότι ο όγκος ήταν πολύ κοντά (σχεδόν εφαπτόταν) με το κέντρο κίνησης του αριστερού ποδιού. Μάλιστα, ένας από όλους έφτασε να μου πει ότι αν αποφάσιζα την κρανιοτομία σίγουρα θα κατέληγα σε αναπηρικό καροτσάκι! Η απογοήτευσή μου ήταν τεράστια, δεδομένου ότι είμαι μόνο 34 ετών και είχα ένα υπέρπληρες καθημερινό πρόγραμμα. Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στον κύριο Νομικό μας κέρδισε η αμεσότητα, η φιλικότητα, ο ανθρώπινος τρόπος με τον οποίο με προσέγγισε και η υπομονή με την οποία απαντούσε σε όλες μου τις απορίες ( οποίες ήταν πολλές!!!), και φυσικά η επιστημονική τους κατάρτιση. Η δική του γνώμη ήταν ότι το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Επίσης με διαβεβαίωσε ότι αυτός και η ομάδα του ήταν ικανοί να την φέρουν σε Πέραν χωρίς να μου προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Έτσι, αποφάσισα να τον εμπιστευτώ και να προχωρήσουμε σε αυτή την εγχείρηση. Όλα πήγαν τέλεια. Είχα μόνο μία παροδική απώλεια της κίνησης των αριστερών άκρων (περίπου δεκαπέντε ημερών), για την οποία ο κος Νομικός με είχε προειδοποιήσει. Από τότε τα πράγματα εξελίσσονται θαυμάσια. Ο γιατρός είναι πάντα δίπλα μου να μου λύσει οποιαδήποτε απορία μου. Τώρα, δυόμιση μήνες μετά την επέμβαση η ζωή μου έχει σχεδόν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και η μαγνητική τομογραφία που έκανα πριν από δέκα ημέρες έδειξε ότι ο όγκος αφαιρέθηκε 100% . Ακόμα δε και το αισθητικό αποτέλεσμα (εμφάνιση τομής, μαλλιά κτλ.) είναι εξαιρετικό, δείγμα της άριστης δουλειάς, που έγινε σε όλα τα επίπεδα. Ο σύζυγος μου κι εγώ νιώθουμε την ανάγκη να δώσουμε συγχαρητήρια στον κο Νομικό και την ομάδα του που μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε αυτή την περιπέτεια μου.
Ρουθ Π., Αθήνα

Η ανθρωπιά στις ημέρες μας είναι σπάνιο φαινόμενο. Ένας από τους σπάνιους λειτουργούς της υγείας που έχετε ανθρωπιά είστε εσείς! Μες την ατυχία μου θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερή που σας βρήκα για να λύσετε το πρόβλημα υγείας που μου παρουσιάστηκε. Ευχαριστώ πολύ.
Χαϊδευτούλα Ν., Αθήνα

Εσείς μου χαρίσατε το φως μου !!! Εσείς μου γιατρέψατε την ψυχή μου !!! Εσείς δώσατε την χαρά στην οικογένειά μου !!! Κι’ εγώ βρήκα αυτόν τον τρόπο να σας εκφράσω το μεγάλο μου ευχαριστώ !!!
Αχιλλέας Ν, Αθήνα

Η διάγνωση ήταν σπονδυλολίσθιση Ο5/Ι1, τα συμπτώματα ασταμάτητος πόνος στη μέση και στο αριστερό πόδι. Η προτεινόμενη θεραπεία από ορθοπαιδικούς και νευροχειρουργούς ήταν επέμβαση PLIF και σπονδυλοδεσία. Η απόφαση να προχωρήσω ήταν δύσκολη καθώς γύρω μου άκουγα ότι αυτό θα ήταν η καταστροφή μου και η ζωή μου θα ήταν μόνο πόνοι. Δύσκολα παίρνει λοιπόν κανείς την απόφαση στην ηλικία των 34. Μετά από συστάσεις γνωστών και άλλων ιατρών με χειρούργησε ο κος Νομικός. Πριν από την επέμβαση μου εξήγησε αναλυτικότατα τι θα συμβεί και μου επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε άλλο περιθώριο, γιατί το αριστερό μου πέλμα είχε πρόβλημα στην κίνηση. Με προετοίμασε για τις ημέρες μετά την επέμβαση τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο σπίτι. Η διάρκεια της επέμβασης ήταν 3,5 ώρες. Την επόμενη ημέρα σηκώθηκα και έκανα το πρώτα βήματα. Ο πόνος στο πόδι ήταν παρελθόν και η κίνηση ήταν σαφώς καλύτερη. Έμεινα 5 ημέρες στο νοσοκομείο, όπου δέχθηκα ιδιαίτερα καλή και φιλική φροντίδα. Η συνέχεια ήταν ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί από τον γιατρό μου. Σε 5 εβδομάδες είχα σταδιακά επιστρέψει πλήρως στις δραστηριότητές μου με ελάχιστες μόνο ενοχλήσεις στη μέση. Έκτοτε έχουν περάσει 3 χρόνια και δεν το έχω μετανιώσει. Αθλούμαι τακτικά και ζω μια φυσιολογική ζωή. Συγχαρητήρια στην ιατρική ομάδα του κου Νομικού.
Σταύρος Τ., Τρίκαλα