Dr. Παναγιώτης Νομικός Νευροχειρούργος

Οι ασθενείς μας είπαν ...

Τελευταία Ενημέρωση : Σάββατο, 20 Οκτ 2018

0

Έξι μήνες ταλαιπωρήθηκα από συνεχή πόνο στη μέση και στο δεξί μηρό. Η διάγνωση έγινε γρήγορα από τον ορθοπαιδικό μου: πλάγια κήλη δίσκου μεταξύ του 3ου και 4 ου σπονδύλου. Με την καθοδήγησή του άρχισα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Τα συμπτώματα όμως επανήλθαν γρήγορα μετά από ένα διάστημα προσωρινής βελτίωσης. Μία νέα μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι μετά 3 μήνες η κήλη δεν είχε αλλάξει. Έτσι ο γιατρός μου με έστειλε να πάρω μία γνώμη από νευροχειρουργό και από μόνη μου πήρα και μία δεύτερη. Λόγω της διάστασης των απόψεων αναγκάστηκα να επισκεφτώ συνολικά 4 γιατρούς. Άκουσα την άποψη ότι πρέπει να χειρουργηθώ άμεσα, την επομένη ημέρα γιατί κινδυνεύω από μόνιμη παράλυση και από άλλον γιατρό ότι δεν χρειάζεται καν επέμβαση. Άκουσα ότι χρειάζομαι δισκεκτομή και από άλλους σπονδυλοδεσία. Ήμουν σε κατάσταση απόγνωσης. Μέσω γνωστών μου συστήθηκε να επισκεφτώ τον κο Νομικό. ¨Ήταν ο μόνος, που μου εξήγησε διεξοδικά το πρόβλημά μου, μου έδειξε εικόνες και μου εξήγησε τις επιλογές θεραπείας. Μου ανέφερε ότι τα συμπτώματά μου οφείλονταν στην κήλη και μου συνέστησε χειρουργική αντιμετώπιση. Φεύγοντας από το ιατρείο είχα για πρώτη φορά την εντύπωση ότι τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά. Την επομένη θέλησα να ενημερώσω τον ορθοπαιδικό μου για την επίσκεψη. Διαπίστωσα ότι ήταν ήδη τηλεφωνικά ενημερωμένος από τον κο Νομικό και μου είπε ότι συμφωνούσε μαζί του. Σε 3 ημέρες έκανα εισαγωγή στο νοσοκομείο Υγεία. Μετά από έναν προεγχειρητικό έλεγχο, η αναισθησιολόγος μου εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία της νάρκωσης και το μεσημέρι έγινε η επέμβαση (μικροχειρουργική δισκεκτομή με πλάγια προσπέλαση). Όταν ξύπνησα από τη νάρκωση διαπίστωσα ότι ο πόνος στο πόδι είχε πάψει. Η έκπληξή μου ήταν μεγαλύτερη όταν ο κος Νομικός ήρθε το απόγευμα, με βοήθησε να σηκωθώ και περπάτησα μαζί του στο διάδρομο του ορόφου. Εκτός από μια μικρή ενόχληση στη μέση ήμουν καλά. Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες ήμουν σπίτι. Έκτοτε έχουν περάσει 10 μήνες και δεν έχω ξαναπονέσει στη μέση και στο πόδι. Συγχαρητήρια στην ομάδα του κου Νομικού, η οποία με επαγγελματισμό και φιλικότητα με βοήθησε να ξεπεράσω την περιπέτεια της υγείας μου. Χρειαζόμαστε περισσότερους τέτοιους γιατρούς στην Ελλάδα.
Μαρία Σ., Λάρισα.

Είχα τρομοκρατηθεί καθώς εδώ και 2 μήνες έχανα σταδιακά την όρασή μου πρώτα μόνο από το δεξί στη συνέχεια και από το αριστερό μάτι. Οι οφθαλμίατροι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν και ο νευρολόγος μου ανακοίνωσε ότι πάσχω από μηνιγγίωμα 5 εκατοστών, που πιέζει τα οπτικά νεύρα και έχει αγκαλιάσει τη μία καρωτίδα. Στον πανικό μου επισκέφθηκα 4 ιατρούς, οι 2 δεν ήθελαν να αναλάβουν τη δύσκολη επέμβαση. Ο κος Νομικός μου εξήγησε με υπομονή τον τρόπο αντιμετώπισης και τους κινδύνους του χειρουργείου. Μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Πρόθυμα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μου και είχα πάρα πολλές. Η αναισθησιολόγος με βοήθησε να ξεπεράσω το φόβο μου για την νάρκωση. Μόλις ξύπνησα από την νάρκωση ο κος Νομικός ήταν εκεί. Μου έδωσε να διαβάσω την εφημερίδα. Η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη όταν διαπίστωσα ότι ξεχώριζα τα πρόσωπα στις εικόνες και διάβαζα ακόμα και τα μικρά γράμματα. Έμεινα στο νοσοκομείο Υγεία 4 ημέρες. Έφυγα με ένα μικρό μόνο βάρος στο κεφάλι. Η μαγνητική της ημέρας του εξιτηρίου έδειξε ότι ο όγκος είχε αφαιρεθεί τελείως. Ο επαγγελματισμός και η πια σπάνια σήμερα ανθρωπιά της ομάδας του κου Νομικού με βοήθησε να ξεπεράσω το πρόβλημα της υγείας μου χωρίς καμία επίπτωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Γιώργος Κ., Θεσσαλονίκη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι ίσως λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη που νιώθω για τον γιατρό μου Κο Π. Νομικό. Το Σεπτέμβριο του 2009 ανακάλυψα ότι είχα έναν όγκο στον εγκέφαλο. Μετά το αρχικό σοκ, επισκεφτήκαμε με τον σύζυγο μου αρκετούς νευροχειρούργους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πήραμε επίσης γνώμες από δύο γιατρούς του εξωτερικού. Οι γνώμες τους για τι έπρεπε να κάνω απείχαν πολύ η μία από την άλλη. Το πρόβλημα χειροτέρευε το γεγονός ότι ο όγκος ήταν πολύ κοντά (σχεδόν εφαπτόταν) με το κέντρο κίνησης του αριστερού ποδιού. Μάλιστα, ένας από όλους έφτασε να μου πει ότι αν αποφάσιζα την κρανιοτομία σίγουρα θα κατέληγα σε αναπηρικό καροτσάκι! Η απογοήτευσή μου ήταν τεράστια, δεδομένου ότι είμαι μόνο 34 ετών και είχα ένα υπέρπληρες καθημερινό πρόγραμμα. Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στον κύριο Νομικό μας κέρδισε η αμεσότητα, η φιλικότητα, ο ανθρώπινος τρόπος με τον οποίο με προσέγγισε και η υπομονή με την οποία απαντούσε σε όλες μου τις απορίες ( οποίες ήταν πολλές!!!), και φυσικά η επιστημονική τους κατάρτιση. Η δική του γνώμη ήταν ότι το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Επίσης με διαβεβαίωσε ότι αυτός και η ομάδα του ήταν ικανοί να την φέρουν σε Πέραν χωρίς να μου προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Έτσι, αποφάσισα να τον εμπιστευτώ και να προχωρήσουμε σε αυτή την εγχείρηση. Όλα πήγαν τέλεια. Είχα μόνο μία παροδική απώλεια της κίνησης των αριστερών άκρων (περίπου δεκαπέντε ημερών), για την οποία ο κος Νομικός με είχε προειδοποιήσει. Από τότε τα πράγματα εξελίσσονται θαυμάσια. Ο γιατρός είναι πάντα δίπλα μου να μου λύσει οποιαδήποτε απορία μου. Τώρα, δυόμιση μήνες μετά την επέμβαση η ζωή μου έχει σχεδόν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και η μαγνητική τομογραφία που έκανα πριν από δέκα ημέρες έδειξε ότι ο όγκος αφαιρέθηκε 100% . Ακόμα δε και το αισθητικό αποτέλεσμα (εμφάνιση τομής, μαλλιά κτλ.) είναι εξαιρετικό, δείγμα της άριστης δουλειάς, που έγινε σε όλα τα επίπεδα. Ο σύζυγος μου κι εγώ νιώθουμε την ανάγκη να δώσουμε συγχαρητήρια στον κο Νομικό και την ομάδα του που μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε αυτή την περιπέτεια μου.
Ρουθ Π., Αθήνα

Η ανθρωπιά στις ημέρες μας είναι σπάνιο φαινόμενο. Ένας από τους σπάνιους λειτουργούς της υγείας που έχετε ανθρωπιά είστε εσείς! Μες την ατυχία μου θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερή που σας βρήκα για να λύσετε το πρόβλημα υγείας που μου παρουσιάστηκε. Ευχαριστώ πολύ.
Χαϊδευτούλα Ν., Αθήνα

Εσείς μου χαρίσατε το φως μου !!! Εσείς μου γιατρέψατε την ψυχή μου !!! Εσείς δώσατε την χαρά στην οικογένειά μου !!! Κι’ εγώ βρήκα αυτόν τον τρόπο να σας εκφράσω το μεγάλο μου ευχαριστώ !!!
Αχιλλέας Ν, Αθήνα

Η διάγνωση ήταν σπονδυλολίσθιση Ο5/Ι1, τα συμπτώματα ασταμάτητος πόνος στη μέση και στο αριστερό πόδι. Η προτεινόμενη θεραπεία από ορθοπαιδικούς και νευροχειρουργούς ήταν επέμβαση PLIF και σπονδυλοδεσία. Η απόφαση να προχωρήσω ήταν δύσκολη καθώς γύρω μου άκουγα ότι αυτό θα ήταν η καταστροφή μου και η ζωή μου θα ήταν μόνο πόνοι. Δύσκολα παίρνει λοιπόν κανείς την απόφαση στην ηλικία των 34. Μετά από συστάσεις γνωστών και άλλων ιατρών με χειρούργησε ο κος Νομικός. Πριν από την επέμβαση μου εξήγησε αναλυτικότατα τι θα συμβεί και μου επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε άλλο περιθώριο, γιατί το αριστερό μου πέλμα είχε πρόβλημα στην κίνηση. Με προετοίμασε για τις ημέρες μετά την επέμβαση τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο σπίτι. Η διάρκεια της επέμβασης ήταν 3,5 ώρες. Την επόμενη ημέρα σηκώθηκα και έκανα το πρώτα βήματα. Ο πόνος στο πόδι ήταν παρελθόν και η κίνηση ήταν σαφώς καλύτερη. Έμεινα 5 ημέρες στο νοσοκομείο, όπου δέχθηκα ιδιαίτερα καλή και φιλική φροντίδα. Η συνέχεια ήταν ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί από τον γιατρό μου. Σε 5 εβδομάδες είχα σταδιακά επιστρέψει πλήρως στις δραστηριότητές μου με ελάχιστες μόνο ενοχλήσεις στη μέση. Έκτοτε έχουν περάσει 3 χρόνια και δεν το έχω μετανιώσει. Αθλούμαι τακτικά και ζω μια φυσιολογική ζωή. Συγχαρητήρια στην ιατρική ομάδα του κου Νομικού.
Σταύρος Τ., Τρίκαλα

Χωρίς καμία προειδοποίηση έπαθα μια επιλητπική κρίση, για την οποία νοσηλεύθηκα μερικές ημέρες σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στις εξετάσεις διαπιστώθηκε ένας όγκος, αρκετά επιθετικός όπως μου είπαν, μάλλον γλοίωμα, όπως ανέδειξε η μαγνητική φασματοσκοπία. Στους συγγενείς μου οι ιατροί ανέφεραν, ότι η επέμβαση ήταν επικίνδυνη για την κίνηση της αριστερής πλευράς και επίσης δεν θα είχε νόημα καθώς οι όγκοι αυτοί ξαναεμφανίζονται σε μερικούς μήνες. Συστήθηκε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Φεύγοντας από το νοσοκομείο επισκέφθηκα 3 άλλους ιατρούς. Προτάθηκε χειρουργείο με τους γνωστούς κινδύνους από τους δυο. Στο ιατρείο του κου Νομικού παρέμεινα περισσότερο από 1 ώρα. Ο ιατρός μας ανέλυσε την κατάσταση με απλά και κατανοητά λόγια. Μας εξήγησε, ότι σύμφωνα με τους διεθνείς ισχύοντες αλγόριθμους θεραπείας και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία (46 ετών) και την άριστη κλινική κατάσταση το χειρουργείο ήταν απόλυτα ενδεδειγμένο και μονόδρομος. Στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ νοσηλεύθηκα 4 ημέρες. 3 μέρες πιο πριν κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο έκανα λειτουργική τομογραφία, εξέταση που εντόπισε τα κινητικά κέντρα σε σχέση με τον όγκο. Το χειρουργείο κράτησε 5 ώρες και το βράδυ έμεινα στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Εκτός από μια μικρή αδυναμία στο χέρι δεν είχα τίποτα άλλο. Η μετεγχειρητική μαγνητική έδειξε ολική αφαίρεση του όγκου. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα κατά τη διάρκεια παραμονής μου στο νοσοκομείο ήταν εξαιρετική και προπάντων ανθρώπινη. Η διάγνωση ήταν γλοιοβλάστωμα. Ακολούθησαν ακτινοθεραπείες μαζί με χημειοθεραπεία σε χάπι. Οι θεραπείες αυτές με ταλαιπώρησαν και προκάλεσαν και λίγες αιματολογικές διαταραχές. Συνήλθα όμως γρήγορα. Τώρα έχουν περάσει 4 χρόνια και είμαι ακόμα καλά. Οι δυσμενείς προγνώσεις δεν επαληθεύθηκαν σε εμένα. Συνεχίζω να κάνω μαγνητικές αλλά ζω μια φυσιολογική ζωή, εργάζομαι, αθλούμαι και χαίρομαι την οικογένεια μου. Αυτό το οφείλω στον ιατρό μου και τον ευγνωμονώ ιδιαίτερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στους συνεργάτες του καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα τμήματα του νοσοκομείου που επισκέφθηκα.
Αντώνης Τ., Αθήνα 

Είχα χειρουργηθεί πριν από 9 χρόνια σε ένα αδένωμα υπόφυσης με διασφηνοειδική επέμβαση (μέσα από τη μύτη). Μετά το παρακολούθησα για 3 χρόνια με μαγνητικές τομογραφίες. Ο ιατρός μου μου σύστησε νέα μαγνητική σε 2-3 χρόνια, κάτι που αμέλησα. Πριν από 3 μήνες διαπίστωσα απώλεια όρασης στο αριστερό μάτι. Ο οφθαλμίατρος με έστειλε για νέα μαγνητική. Η εξέταση έδειξε, ότι το αδένωμα είχε ξαναγίνει στα 3,5 εκατοστά και μάλιστα ήταν μεγαλύτερο από πριν από 9 χρόνια. Μου προτάθηκε από τον νευροχειρουργό μου κρανιοτομία λόγω του μεγέθους του όγκου. Το ίδιο πρότειναν και ιατροί που επισκέφθηκα στη Θεσσαλονίκη. Έστειλα τις εξετάσεις μου με email στον κο Νομικό, που απάντησε αμέσως στέλνοντας μου ιατρική γνωμάτευση εξηγώντας τι έπρεπε να γίνει και πως. Εκείνος πρότεινε νέα επέμβαση από τη μύτη. 2 μέρες μετά ήμουν στο ιατρείο του στην Αθήνα. Μου εξήγησε ότι το μέγεθος του αδενώματος ήταν μεγάλο, αλλά ένα 80-90% μπορούσε να αφαιρεθεί με ασφάλεια με διασφηνοειδική επέμβαση. Με χειρούργησε 3 ημέρες αργότερα. Αμέσως μετά την νάρκωση διαπίστωσα ότι βλέπω καλύτερα. Είχα ταμπόν στη μύτη για ένα βράδυ και έμεινα στο ΥΓΕΙΑ 2 βράδια. Όλα ήταν τέλεια και δεν είχαν σχέση με την ταλαιπωρία που έιχα υποστεί κατά το πρώτο χειρουργείο (μονάδα εντατικής θεραπείας, νοσηλεία 7 ημερών, ταμπόν στη μύτη για 3 ημέρες). Την αντιμετώπιση από τη γραμματεία μέχρι την ιατρική ομάδα του κου Νομικού μπορώ να την περιγράψω μόνο ως επαγγελματική και ανθρώπινη. Ήταν όλοι εκεί για να με βοηθήσουν στην περιπέτεια μου. Μετά από άλλες 2 ημέρες στην Αθήνα ταξίδεψα αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη. Η μαγνητική τομογραφία στους 3 μήνες έδειξε ένα ελάχιστο υπόλειμμα του αδενώματος στην καρωτίδα. Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια και το παρακολουθώ μια φορά το χρόνο με μαγνητική, που τη στέλνω ηλεκτρονικά στον κο Νομικό. Αν ποτέ δούμε αυτό να αυξάνεται, θα κάνουμε μια ακτινοθεραπεία γ-knife για να το αντιμετώπισουμε και να μην χρειαστεί και τρίτο χειρουργείο. Στα χέρια της ομάδας του κου Νομικού αισθάνομαι ασφάλεια και σιγουριά.
Αναστασία Π., Αλεξανδρούπολη