Χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Αυχενική μικροδισκεκτομή

Αυχενική Μικροχειρουργική ΔισκεκτομήΗ αυχενική μικροχειρουργική δισκεκτομή είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται στην ανώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μεταξύ του 2ου αυχενικού και του 1ου θωρακικού σπονδύλου, για την άρση της πίεση σε μια ή περισσότερες νευρικές ρίζες, ή στον νωτιαίο μυελό. Όταν ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης εκφυλιστεί, μπορεί να προβάλλει (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) και να πιέζει μια ή περισσότερες νευρικές ρίζες ή τον νωτιαίο μυελό (αυχενική μυελοπάθεια), προκαλώντας πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία), στα χέρια (βραχιαλγία) και μουδιάσματα στα χέρια (αιμωδίες). Μπορεί ακόμα και να επηρεάσει τη λειτουργία των κάτω άκρων και της ουροδόχου κύστης . Πίεση μπορεί να ασκείται από την παραμόρφωση ή μετατόπιση των σπονδύλων (εκφυλιστική νόσος) ή από οστεόφυτα.

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση;
Αν η συντηρητική θεραπεία για την αυχεναλγία δε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Μπορεί ο ασθενής να είναι υποψήφιος/α για χειρουργική επέμβαση εάν:

  • Ο πόνος στον αυχένα ή το χέρι περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ή επηρεάζει την ποιότητα   της ζωής.
  • Υπάρχει προοδευτική επιδείνωση των νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως αδυναμία στο χέρι και/ή μούδιασμα.
  • Υπάρχει διαταραχή βάδισης και/ή διαταραχή ή απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας της ούρησης ή της αφόδευσης.
  • Η φαρμακευτική θεραπεία και η φυσικοθεραπεία είναι αναποτελεσματικές.

Αν η χειρουργική επέμβαση κριθεί απαραίτητη, ο νευροχειρουργός έχει πληθώρα επιλογών διαθέσιμων προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι νευρικές ρίζες. Η πιο συχνή από αυτές είναι η πρόσθια αυχενική μικροχειρουργική δισκεκτομή και περιγράφεται παρακάτω.

ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Τομή δέρματος

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση. Μια μικρή δερματική τομή εκτελείται στην πρόσθια επιφάνεια του αυχένα, στη δεξιά πλευρά.

Αποκάλυψη και αφαίρεση αυχενικού δίσκου

Μετά την τοποθέτηση ειδικών διαστολέων για την απώθηση των αγγείων και των μυών του αυχένα, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποκαλύπτεται μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων. Μέρος του αφαιρείται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Στη συνέχεια ειδικός χειρουργικός τροχός χρησιμοποιείται για τη διεύρυνση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος, διευκολύνοντας τον νευροχειρουργό στην πλήρη αφαίρεση του δίσκου και των συνυπαρχόντων οστεοφύτων. Τέλος διατέμνεται και ο σύνδεσμος που καλύπτει τον νωτιαίο μυελό προκείμενου να γίνει πλήρης απελευθέρωση των νευρικών ριζών.

Τοποθέτηση κλωβού και οστικού μοσχεύματος
Ένας ειδικός κλωβός, ο οποίος πληρούται με οστικό μόσχευμα, τοποθετείται στη συνέχεια στο μεσοσπονδύλιο διάστημα. Εναλλακτική μέθοδος αποτελεί η λήψη οστικού μοσχεύματος από τα οστά της λεκάνης. Η τοποθέτηση του κλωβού μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων γίνεται προκειμένου να οστεοποιηθούν οι σπόνδυλοι μεταξύ τους. Η οστεοποίηση είναι το αποτέλεσμα της χρήσης του κλωβού, αλλά μικρές, ειδικές πλάκες επίσης τοποθετούνται μερικές φορές στην πρόσθια επιφάνεια της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, προκειμένου να αυξηθεί η σταθερότητά της, μετεγχειρητικά. Η πλάκα απομακρύνει το ενδεχόμενο μακροχρόνιας μετεγχειρητικής εφαρμογής αυχενικού κηδεμόνα.

Τοποθέτηση τεχνητού δίσκου αυχένα

Όταν οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του επιπέδου που χειρουργείται δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ο νευροχειρουργός επιθυμεί να διατηρήσει την κίνηση στο επίπεδο αυτό, τότε μετά τη δισκεκτομή και την αποσυμπίεση, αντί του σταθερού κλωβού και της πλάκας, τοποθετείται τεχνητός δίσκος αυχένα. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται δισκοπλαστική (κλικ για περισσότερες πληροφορίες) και απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εξοικείωση με τα απαραίτητα εργαλεία, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι με τη διατήρηση της κίνησης μειώνονται μακροπρόθεσμα τα φορτία των γειτονικών δίσκων, τα οποία στην περίπτωση του σταθερού κλωβού είναι σαφώς μεγαλύτερα, λόγω μεταφοράς του κέντρου κίνησης. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία από τον Δρ. Παναγιώτη Νομικό από το 2004. Χρησιμοποιείται ο τεχνητός δίσκος BRYAN. Τα κλινικά αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί σε σειρά σχετικών συνεδρίων.

Ανεξάρτητα από την χειρουργική τεχνική που επιλέγεται, η επέμβαση ολοκληρώνεται με την σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος κατά στρώματα. Τις περισσότερες φορές γίνεται πλαστική συρραφή του δέρματος με απορροφήσιμα ράμματα, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Μετά την επέμβαση

Ο ασθενής κινητοποιείται το απόγευμα της ίδιας ημέρας και συνήθως λαμβάνει εξιτήριο μετά από 24 ώρες. Σε επεμβάσεις σε περισσότερα από ένα επίπεδα, ίσως κριθεί απαραίτητη η παράταση της νοσηλείας για 1-2 ημέρες. Συνήθως δεν απαιτείται εφαρμογή αυχενικού κηδεμόνα, μετεγχειρητικά. Μετά από 1 περίπου εβδομάδα ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες. Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να απευθυνθείτε στην ιατρική ομάδα του Δρ. Παναγιώτη Νομικού.