Χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Οσφυική μικροδισκεκτομή

Οσφυϊκή Δισκοκήλη
Η κήλη μεσοσποδυλίου δίσκου σπάνια οφείλεται σε τραυματικά αίτια. Συνήθως προκαλείται από την εκφυλιστική νόσο, η οποία προσβάλει τόσο τον ίδιο το δίσκο όσο και τα σπονδυλικά σώματα, τους συνδέσμους και τους μύες, που συγκρατούν τη σπονδυλική στήλη.Ο δίσκος αποτελείται από τον μαλακό (πηκτοειδή) πυρήνα και τον σκληρό (ινώδη) δακτύλιο, ο οποίος περιβάλει τον πρώτο. Κατά την εκφυλιστική νόσο προκαλείται σταδιακή λύση της συνέχειας του δακτυλίου, με αποτέλεσμα κατά την πάροδο του χρόνου να προβάλει όλο και περισσότερο, πιέζοντας τις ανατομικές δομές τις περιοχής και προκαλώντας πόνο. Σε προχωρημένα στάδια τμήμα του πηκτοειδούς πυρήνα εισέρχεται στον σπονδυλικό σωλήνα δημιουργώντας την (ελεύθερη) δισκοκήλη. Αυτή είναι η κατάσταση όταν ένας ασθενής βιώνει πόνο στη μέση και στο πόδι (οσφυο – ισχιαλγία). Τα νεύρα που εξέρχονται από τη μέση κατευθύνονται στα πόδια. Ενόχληση, ή πίεση στις νευρικές ρίζες δεν προκαλεί μόνο πόνο στη μέση, αλλά και πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος της οπίσθιας επιφάνειας του ενός ή και των δύο ποδιών (ισχιαλγία). Αν μια νευρική ρίζα στην οσφυϊκή μοίρα πιέζεται, μπορεί να συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, ή αλλαγή στα αντανακλαστικά των ποδιών. Το κλειδί για την αρχική αντιμετώπιση είναι η άρση της ενόχλησης ή της πίεσης της νευρικής ρίζας.

Πως αντιμετωπίζεται η οσφυϊκή δισκοκήλη;

Ο καθορισμός μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας εξαρτάται κυρίως από την ταυτοποίηση της θέσης και της αιτίας της ενόχλησης της νευρικής ρίζας. Αν και η οσφυαλγία μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη κατάσταση, στο 90% των περιπτώσεων, ο πόνος υφίεται χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, 50% των ασθενών με ένα επεισόδιο οσφυαλγίας, θα έχουν και ένα δεύτερο μέσα σε ένα χρόνο. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη φυσικοθεραπεία, τη μείωση του σωματικού βάρους, την επισκληρίδια έγχυση στεροειδών (κορτιζόνης), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, αποκατάσταση και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Όλες αυτές οι επιλογές αποσκοπούν στη μείωση της φλεγμονής στη μέση και της ενόχλησης των νευρικών ριζών. Ο νευροχειρουργός συστήνει συνήθως 4 με 6 εβδομάδες συντηρητική θεραπεία, πριν προτείνει στον ασθενή χειρουργική επέμβαση.

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση;
Αν η συντηρητική θεραπεία για την οσφυαλγία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Μπορεί ο ασθενής να είναι υποψήφιος/α για χειρουργική επέμβαση εάν:
- Ο πόνος στη μέση ή στο πόδι περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής.
- Υπάρχει προοδευτική επιδείνωση των νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως αδυναμία στο πόδι και/ή μούδιασμα.
- Υπάρχει διαταραχή ή απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας της ούρησης ή της αφόδευσης.
- Η φαρμακευτική θεραπεία και η φυσικοθεραπεία είναι αναποτελεσματικές.

Αν η χειρουργική επέμβαση κριθεί απαραίτητη, ο νευροχειρουργός έχει πληθώρα επιλογών διαθέσιμων προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι νευρικές ρίζες. Η πιο συχνή από αυτές είναι η μικροδισκεκτομή και περιγράφεται παρακάτω.

ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗΗ οσφυϊκή μικροδισκεκτομή είναι μια επέμβαση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας χειρουργικό μικροσκόπιο και μικροχειρουργική τεχνική. Στη μικροδισκεκτομή απαιτείται μόνο μία πολύ μικρή τομή δέρματος και αφαιρείται μόνο το κομμάτι του χαλασμένου δίσκου που πιέζει μία ή περισσότερες νευρικές ρίζες. Ο χρόνος αποκατάστασης που χρειάζεται για αυτήν την επέμβαση είναι συνήθως πολύ λιγότερος από αυτόν που απαιτείται για τις παραδοσιακές επεμβάσεις στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Τομή δέρματος. Στην χειρουργική αίθουσα, μια οσφυϊκή μικροδισκεκτομή αρχίζει με μία μικρή τομή στο κατώτερο μέρος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μέσω της τομής ο νευροχειρουργός εισαγάγει μικροχειρουργικά εργαλεία. Επειδή η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου, αυτή η προσπέλαση απαιτεί μια σχετικά μικρή δερματική τομή.

Εντοπισμός της νευρικής ρίζας που πιέζεται. Καθοδηγούμενος από απεικονιστικές εξετάσεις, ο νευροχειρουργός θα αφαιρέσει ένα πολύ μικρό κομμάτι οστού από το οπίσθιο μέρος του σπονδύλου. Μετά την αφαίρεση του οστού, ο νευροχειρουργός εντοπίζει την επακριβή θέση της πίεσης που εξασκείται στη ρίζα από την κήλη του χαλασμένου δίσκου.

Αναγνώριση της αιτίας της πίεσης. Όταν το νεύρο που πιέζεται εντοπιστεί, η έκταση της πίεσης που του ασκείται καθορίζεται με ακρίβεια. Με μικροχειρουργική τεχνική, ο νευροχειρουργός αφαιρεί την κήλη του δίσκου και τα τυχόντα κομμάτια δισκικού υλικού που έχουν αποσπαστεί από τον πυρήνα του δίσκου. Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται εν μέρει από τον αριθμό των τεμαχίων δισκικού υλικού που έχουν αποσπαστεί και από την δυσκολία ή όχι στον εντοπισμό και στην αφαίρεσή τους.

Αναγνώριση της αιτίας της πίεσης. Όταν το νεύρο που πιέζεται εντοπιστεί, η έκταση της πίεσης που του ασκείται καθορίζεται με ακρίβεια. Με μικροχειρουργική τεχνική, ο νευροχειρουργός αφαιρεί την κήλη του δίσκου και τα τυχόντα κομμάτια δισκικού υλικού που έχουν αποσπαστεί από τον πυρήνα του δίσκου. Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται εν μέρει από τον αριθμό των τεμαχίων δισκικού υλικού που έχουν αποσπαστεί και από την δυσκολία ή όχι στον εντοπισμό και στην αφαίρεσή τους.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη σύγκλειση κάθε στοιβάδας του χειρουργικού τραύματος. Αν για τη ραφή του δέρματος χρησιμοποιηθούν μεταλλικά ή μη απορροφήσιμα ράμματα, αυτά πρέπει να αφαιρεθούν όταν επουλωθεί το χειρουργικό τραύμα. Μερικές ώρες μετά ο ασθεής κινητοποιείται και συνήθως το πρωί της επομένης ημέρας λαμβάνει εξιτήριο. Ακολουθούν 7-10 ημέρες ανάπαυσης και μετά επιτρέπεται η σταδιακή επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ